CERKLJANSKI LAUFARJI V BILJAH

IMG 6484Cerkljanski laufarji prav gotovo sodijo med bolj znane pustne šemske like na Slovenskem.

Njihova zgodovina je pestra in sega daleč nazaj. Zaman pa se sprašujemo, od kod in od kdaj so.

Cerkljanska laufarija je stoletja dolgo potekala po nepopisanih pravilih, ki so se z ustnim izročilom prenašala iz roda v rod. Leta 1956 se je prastari pustni obred po več kot 40-letnem zatišju spet obnovil. Na novo so bile izdelane vse maske in sešite vse obleke.

Laufarska družina je fantovska skupnost. Dekleta vanjo nekdaj niso imele vstopa. Danes je tam prostor tudi zanje.

Do danes se je marsikaj od laufarjev že pozabilo, marsičesa pa se fantje, ki pripravljajo laufarijo še držijo. Laufarska družina šteje 25 likov. Vsi, razen enega, nosijo na glavi lesena naličja, imenovana »larfe«. Prav lesena naličja so velika posebnost cerkljanskih laufarjev.

Letos so na kulturni praznik, 8. februarja laufarji obiskali tudi naš kraj Bilje.  Bili smo priča pravi ljudski igri. Laufarji so plesali ples, v katerem sta se menjali polka in žalostinka ter se od žalosti metali po tleh in valjali drug prek drugega. S tem ljudskim običajem so odganjali vse napake in nerodnosti, ki so se v preteklem letu zgodile v našem kraju. 

Obiskali so nas: ta terjast, ta divji, ta ličnat, ta krustov, ta loparjev, ta žleht, ta star, pust, ta stara, ta smrekov, ta kožuhov, ta slamnat, ta košev, ta žakljev, gospa, ta perjev, gospod lamant, ta pijan in ta pijana.

Navdušena je bila predvsem mlajša generacija, ki se je z njimi podala na »laufanje« okrog našega Doma krajanov ter tako skupaj pregnali vse pretekle napake in nerodnosti prejšnjega leta.

Ingrid Praznik

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.

Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve tukaj. Več info.

Sprejemam
Copyright © 2013 ... 2018 Krajevna skupnost Bilje. Vse pravice pridržane.