Dišeči medenjaki

medenjaki

Članice Društva žena Bilje smo se tudi to leto odločile, da bomo na svoj način pomagale Božičku pri pripravi novoletnih presenečenj. Naboru njegovih daril smo dodale dišeče medenjake. Pri čemer je preizkušenemu receptu vsaka dodala svoj ščepec domišljije. Tako so nastali darilni paketki polni vesele mešanice barv, oblik in okusov.

Ker verjamemo, da se želite tudi sami preizkusiti v peki teh novoletnih zlatnikov, vam bomo zaupale osnovni recept:

Zamesimo 40 dag ostre moke, 40 dag gladke moke, 4 cela jajca, 50 dag sladkorja, 30 dag margarine, 4 velike žlice medu in 2 mali žlički sode bikarbone. Testu se doda limonina lupinica, vanilija, ščepec cimeta, klinčkov, janeža, koriandla, kardamona…Navedene sestavine se lahko nadomestijo z enim zvitkom že pripravljene začimbe za medenjake, ki se v tem decembrskem času dobi v vseh bolje založenih trgovinah.

Ko je zmes dobro pregnetena, jo zavijemo v alu-folijo in damo v hladilnik za 12 ur, lahko pa do 48 ur. Samo oblikovanje medenjakov je prepuščeno navadi in trenutni domišljiji. Testo lahko razvaljamo na 0,5 cm debeline in izrežemo medenjake s poljubnimi modelčki. Lahko pa oblikujemo kroglice velikosti oreha, ki jih postavljamo direktno na pekač. Med samo peko malo narastejo, zato jih ne nalagamo preveč skupaj. Na vrh lahko damo mandlje, orehe, lešnike ali pa posujemo z mrvicami - stvar okusa. Nato medenjake premažemo s stepenim jajcem. Pečemo v pekaču od pečice na peki papirju pri 180 stopinjah približno 10-15 minut. Ohlajene je najboljše (s)hraniti v kovinski škatli.

Prijetne in dišeče praznike ter vse dobro v novem letu vam želimo. Pa dober tek!

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.

Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve tukaj. Več info.

Sprejemam
Copyright © 2013 ... 2018 Krajevna skupnost Bilje. Vse pravice pridržane.