VARUJEMO OKOLJE - ODLAGAJMO ODPADKE V PRAVILNE KONTEJNERJE

p1aefp4nlr48trg8sg6172m1dkc4V naši vasi ugotavljamo, da imamo velike probleme okrog kontejnerskih odlagališč. Polne najlonske vrečke ob kontejnerjih so stalnica. Ali se kdaj vprašamo, ko odložimo vrečko ali smo vsebino sortirali? Plastika, papir, karton, steklo….

V sredo, 12. avgusta je bil opravljen pregled odlaganja odpadkov. Pregled je bil opravljen v prisotnosti:  Vodje medobčinske uprave Tadej Mori, predstavnika redarske službe Občine Miren-Kostanjevica Alen Maligoj, Operativni vodja del v PE Zbiranje in odvoz odpadkov Komunala  Uroš Rosa, predsednice KS Bilje Karla Žniderčič ter prisotnosti delavcev podjetja Komunala. Ugotovljeno je bilo, da se odpadkov v večini ne sortira. V kolikor bi odpadke sortirali po kontejnerjih, ki so za to postavljeni bi vseh teh vrečk, nesnage in slabe volje ne bilo.

Napotki za pravilno sortiranje

Kazen za nepravilno ločevanje odpadkov je 400,00 €, vendar je kršitelja težko določiti. Kazen pa ima včasih celo nasproten učinek. Domača vzgoja govori, da imajo večjo težo pohvale, spodbude in nagovarjanje. Zato občanom ponujamo izobraževanje za pravilno ločevanje odpadkov. Verjetno pomaga tudi, če si na svoje oči ogledamo 'lepote' in 'na lasten nos' preizkusimo vonjave ki nastajajo na odlagališču mešanih odpadkov. Potem si zaželimo, da bi sami čim manj prispevali k nadrealističnemu in nič kaj veselemu prizoru uničene narave.

Večine 'domačih' odpadkov še vedno ne 'recikliramo', ampak odlagamo v zelene kontejnerje za mešane komunalne odpadke. V lanskem letu je bil pri nas delež neločenih odpadkov zaskrbljujoče visok (80 %).  Izgovarjamo se, da odpadke tako ali tako že zadosti plačujemo, doma nimamo dovolj prostora, kontejnerska mesta niso ustrezno opremljena s posodami za ločeno zbiranje. To je priročna obramba pred spremembami oz. vlaganjem dodatnega napora. Dejstvo pa je, da bi lahko glede pravilnega ravnanja z odpadki največ naredili ravno doma. Kako to doseči?

Nekaj nasvetov:

  1.  STISNIMO ODPADKE, PREDEN JIH ODLOŽIMO

S tem bomo prihranili mnogo prostora v kontejnerju, ostalo bo več prostora za odpadke drugih občanov. Zadeva je zlasti aktualna poleti, ko spričo povišanih temperatur porabimo več plastenk. Če bomo z njimi ravnali pravilno,  ne bo odloženih odpadkov oz. vrečk zraven kontejnerjev. Boljše bo počutje občanov, ne nazadnje pa bo tudi Komunala prejela kak jezen klic manj.

Torej: pločevinke, konzerve, embalažo iz tetrapaka in plastenke je potrebno dobro stisniti ter šele nato odvreči v rumeni kontejner  (na sliki).

Enako velja tudi za škatle, kartone in ostale stisljive papirne in kartonske odpadke. Potrebno jih je stisniti,  le da jih potem odložimo v modri kontejner, ki je namenjen zbiranju papirja in kartona (na sliki).

  1.  STEKLENO EMBALAŽO PRED ODLAGANJEM SPRAZNIMO

Preden stekleno embalažo odložimo, jo moramo sprazniti (ko gre za steklenice, za marsikoga  to sploh ni problem). Potem jo lahko odvržemo v beli zabojnik.

POMEMEBNO:  pokrovček ne gre skupaj s steklom, ampak v kontejner z embalažo (rumeni).

  1.  PAZIMO, KAJ ODLAGAMO V ZABOJNIKE ZA BIORAZGRADLJIVE ODPADKE!

Biorazgradljivi odpadki sodijo v za njih namenjene zabojnike ali kompostnike. Ne smemo pa vanje odlagati  plevela (zaradi semen), odpadnega kuhinjskega olja (znebimo se ga lahko na zbirnih centrih), ostankov tekstila, vsebine vrečk za sesalce, zdravil, lesenih odpadkov, mačjih in pasjih iztrebkov, plenic, cigaretnih ogorkov in kosti.

  1. MEŠANI KOMUNALNI ODPADKI (TISTO, KAR OSTANE) - ČIM BOLJ SE JIM POSVEČAJMO!

Bistveno  je, da iz skupne mase odpadkov izločimo čim več papirja, plastike, stekla, kosovnih odpadkov, električne in elektronske opreme, nevarnih odpadkov itd.  Vse, kar se da koristno uporabiti, prevrednotiti, ali pa bi utegnilo povzročiti okoljsko škodo,  če tega ne bi izločili. Kar na koncu ostane, se običajno odloži in zasuje komunalnem odlagališču. Naj bo tega čim manj, našemu okolju na ljubo.

Kosovne odpadke, azbestne odpadke, odpadno elektroniko, druge gradbene odpadke nikakor ne odlagamo zraven zabojnikov na ekološkem otoku!

Za te odpadke je predvideno posebno ravnanje in neupoštevanje le tega lahko pripelje do neželenih posledic na okolje in zdravje.

Vsi mi moramo poskrbeti za pravilno ločevanje odpadkov.

Predsednica sveta KS Bilje

Karla Žniderčič

Povzetek ločevanja odpadkov pripravil:

Operativni vodja del v PE Zbiranje in odvoz odpadkov Komunala  Uroš Rosa

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.

Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve tukaj. Več info.

Sprejemam
Copyright © 2013 ... 2018 Krajevna skupnost Bilje. Vse pravice pridržane.