OBISK ZELIŠČNE KMETIJE ROGELJA V VOJŠČICI

p1aefo7njh1k7b1jicd2d1jn3tct4Junija smo se članice Društva žena Bilje odpravile na Kras. Na čudoviti stari kmetiji v Vojščici sta nas sprejela Magda in Boris Rogelja, ki v neokrnjeni kraški pokrajini pridelujeta številne zdravilne in aromatične rastline.

Začetno zadržanost je hitro prebila prijazna beseda gospodinje in ponujeni likerji domače izdelave. Sledil je sprehod do njive in vrtov, kjer Rogeljevi naravi prijazno, brez mineralnih gnojil in škropiv, ročno obdelujejo in pobirajo pridelek. Čeprav se je v tem letnem času narava šele začela prebujati, smo spoznali številnih rastline, njihovo vzgojo in način uporabe. 

Po povratku na kmetijo, nam je gospodinja skozi sliko in besedo predstavila zgodovino in dejavnost kmetije ter postregla z domačimi specialitetami – slano in sladko frtaljo iz zelišč in zelenjavnimi namazi. Pogled na uro je kazal, da so minile že tri ure od našega prihoda. Vprašanja pa so se še vedno mešala z izkušnjami, gospodinja je neutrudno delila svoje znanje in nasvete. In spet se je pokazala za resnično tista Kosobrinčkova modrost, da za vsako bolezen – rož'ca raste.

In veliko teh rožic raste prav na Rogeljevi kmetiji v Vojščici na Krasu.

Za Društvo žena Bilje  

tekst in fotografije: Melita Bubek

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.

Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve tukaj. Več info.

Sprejemam
Copyright © 2013 ... 2018 Krajevna skupnost Bilje. Vse pravice pridržane.