ŽIVAHNO IN PESTRO OB KRAJEVNEM PRAZNIKU V BILJAH

DSCN4794Praznovanje krajevnega praznika v Biljah,ki je letos potekalo kar tri dni in to 5.,6. In 7. Septembra, je bilo pestro in živahno, saj smo Biljenci želeli dati 50-letnici obstoja krajevne skupnosti svojstven pečat. Razmišljanja kako pristopiti k temu dogodku in ga primerno obelodaniti, so se začela v mesecu aprilu. Svet KS se je namreč odločil, da bo izdal bilten v katerem bo na podlagi ohranjene dokumentacije prikazana kronologija življenja in dela petdesetih let . Poleg navedenega pa se bodo predstavila tudi društva , v Biljah je aktivnih kar 7 in krajevna organizacija RK, od njihove ustanovitve dalje. Dodane bodo še nekatere aktualnosti iz današnjih dni. Vzporedno s tem pa so že stekle priprave na samo praznovanje. Velja omeniti, da so poleg sveta KS tudi društva pristopila z vso resnostjo in odgovornostjo kako dati primeren prispevek k temu pomembnemu dogodku. In kaj se je dogajalo?

V začetku julija so se je začela energetska obnova stavbe podružnične šole v Biljah. Predvidoma naj bi se dela zaključila konec meseca avgusta. S strani občine je prišla pobuda, da bi otvoritev vključili v praznična dogajanja. To se je tudi zgodilo in sicer v petek 5. Septembra z otroško gledališko predstavo »Odiseja med smetmi«. Odigrali so jo učenci Osnovne šole Miren. Nazorno in slikovito je bil prikazan problem kopičenja vseh mogočih odpadkov. Temu prvemu dogodku je sledila otvoritev razstave del akademskega kiparja Zmaga Posege. V predverju Doma krajanov pa sta Primož Nemec in Nana Posega, odkrila skulpturi, ki sta ju družini akademskih kiparjev Negovana Nemca, in Zmaga Posege podarila krajevni skupnosti Bilje.

Dogajanja ob krajevnem prazniku so se nadaljevala v soboto. Ob 10 uri se jena travniku v neposredni bližini Doma krajanov, odvijala škuljada, ki jo je športno društvo Škulja – kago dobro izpeljalo. V Domu krajanov pa so pridne članice Društva žena že pripravljale srečelov izključno s pecivom, ki so ga napekle tako članice društva kot članice KORK, Društva upokojencev. Pestro pa je bilo popoldansko dogajanje. Ob 15 se je začel družabni popoldan.

slimboy

Društvo keramikov je pripravilo delavnice in sicer z naslovom » izdelajmo simbol Bilj« Simbol Bilj, ki predstavlja opečne mreže, ki so arhitekturni element, značilen za kraje kjer je opeka ključen material za gradnjo. Mreža je z opečnimi izdelki pregrajena odprtina, ki služi prezračevanju podstrešnih prostorov gospodarskih poslopij kjer so največkrat shranjevali posušeno seno za krmo. Zagotavlja, ustavlja dostop večjim živalim in onemogoča izpadanje vsebine hkrati pa nudi senco, s čimer vzdržuje bolj enakomerno temperaturo prostora. Simbol bo tudi protokolarno darilo krajevne skupnosti. Oblikovala ga je Nika Zuljan univ. dipl. ing. arhitekture, iz gline pa ga je izdelal predsednik društva keramikov gospod Božidar Batistič.

Vsem krajanom, ki so prišli na delavnice z namenom, da si izdelajo simbol, so pri izdelavi pomagali prizadevni člani društva. Pridne roke članic društva žena pa so pripravljale palačinke, istočasno pa so potekale delavnice z naslovom: »kvačkane in pletene torbice izpod vaših prstov .« Vodila jih je članica društva gospa Nadja Kos. V počastitev 50-letnice delovanja krajevne skupnosti in dvainsedemdesete obletnice odhoda prvih Biljenskih fantov in mož v partizane, pa je bila večerna proslava. Krajevna skupnost pa je prisotne pogostila z golažem in polento.

Zaključek praznovanja pa je bil v nedeljo s 36. Pohodom »Biljenski griči«. Vreme je bilo tako organizatorjem kot pohodnikom izjemno naklonjeno, kar je zagotovo pripomoglo, da se je pohoda udeležilo preko 600 pohodnikov, ki so se podali na 12, 6 ali 3 kilometrsko progo. Pohvala in zahvala gre nedvomno tudi Osnovni šoli Miren. Pohoda so se udeležili tako učenci razredne in predmetne stopnje in učenci podružnične šole iz Bilj, njihovi učitelji, mentorji in v precejšnjem številu tudi starši.

Društvo žena je pohod popestrilo s srečelovom. Pripravljenih je bilo kar 149 škatel peciva. Izkupiček pa bo namenjen za potrebe podružnične šole Bilje.

Rečemo lahko konec dober, vse dobro, toda ne brez pridnih in prizadevnih krajanov.

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.

Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve tukaj. Več info.

Sprejemam
Copyright © 2013 ... 2018 Krajevna skupnost Bilje. Vse pravice pridržane.